donderdag 26 april 2007

Spelletjes spelen

(ook verschenen op HRlog)

Dinsdag 24 april ging het crossmedia café van iMMovator over games in de mix.
Op zich niets bijzonders aangezien je het afgelopen jaar van links, rechts, onder en boven overstelpt wordt met gaming bijeenkomsten, gaming rapporten, gaming opleidingen, game initiatieven, etc.

De termen serious game, entertainment game, edu game, social game en recruitment game vlogen over tafel; toch zette een paar uitspraken van gisteren me aan het denken.

Professor Marc Overmars vertelde dat mensen eigenlijk door de eeuwen heen altijd spelletjes hebben gespeeld met elkaar als sociaal tijdverdrijf, maar dat de televisie hier sinds de jaren 50 tussen is gekomen. Nu de technologie multiplayer games in de huiskamer mogelijk maakt, zie je in alle leeftijdscategoriën de game (het electronische spel) de televisie onder druk zet. Niet dat de tv zal verdwijnen, maar hij zal wel minder dominant worden.

Wat heeft dit nu met HR te maken?

De meesten kennen de succesverhalen van Americas army (al uit 2002) en professionals pools paradise wel, waarbij de game werd ingezet voor recruitment in de brede zin. Diverse organisaties hebben met wisselend succes daarna ook geprobeerd om een effectieve recruitment game op te zetten. Waarbij de creatievelingen zich konden uitleven op het concept en de gameplay en het doel naar mijn mening nog wel eens voorbij wordt geschoten.

Waar volgens mij nog wel een gat in de markt zit is in bedrijfsspellen.
Diverse vormen van management games en teambuilding weekeindjes bestaan al langer.
Ook ontstaat in de zomer bij bedrijven een hechtere teamgeest wanneer de tourtoto’s of voetbalpoules worden opgezet. Omdat dit traditioneel mannen domeinen zijn is hier niet sprake van volledige participatie.

Wat nog mist zijn de casual social business games, om maar weer een nieuwe term te lanceren :)

Directies van grotere bedrijven zouden deze voorbeelden moeten gebruiken om een nieuw soort game te ontwikkelen waardoor medewerkers met of tegen elkaar strijden en waar ook het nuttige met het aangename wordt gecombineerd.
Elementen als entertainment, sociaal, prestatie, gok/kans en bedrijfsdoelen kunnen met de huidige technologie op een kostenefficiente en laagdrempelige manier worden aangeboden op de werkvloer. Zeker bij grotere bedrijven waar medewerkers slechts een radartje van een groot netwerk zijn en bij bedrijven met een weinig sexy product of dienst (zoals grote zakelijke en financiële dienstverleners) kan de game de betrokkenheid bij het bedrijf vergroten.
Daarnaast kan een doel van de game zijn om gericht te zoeken naar innovaties en verbeteringen in het bedrijf.

Resultaat: een hechtere teamgeest, meer betrokkenheid en loyaliteit, meer prestatiegerichtheid en meer ruimte voor innovatie.

Het wachten is op degene die in het gat springt.

Geen opmerkingen: