zaterdag 5 december 2009

Referral recruitment in tijden van overvloed

Gisteren bij een zaken relatie een mooi voorbeeld gehoord wat de huidige economische situatie voor een recruitment afdeling kan betekenen.
Op een generieke vacature waarvoor geen bijzondere opleiding of werkervaring werd gevraagd, kwamen - nadat de functie een paar dagen op een externe jobportal was geplaatst - meer dan 200 reacties. Op dat moment wil je als recruitment toch de beste kandidaat voor de functie vinden, tegelijkertijd is het onmogelijk om alle 200+ reacties inhoudelijk te gaan beoordelen en sollicitatiegesprekken mee aan te gaan. Het gevolg is dat de afdeling recruitment heel veel tijd gaat spenderen aan het invullen van een niet cruciale functie binnen de organisatie.

Dit pleit voor het inzetten van referral recruitment. Bij een goed ingevoerd systeem, waarbij medewerkers beloond worden voor het vinden van nieuwe collega’s en er goede communicatie is over de afwijzingen van geintroduceerde relaties, ontstaat een kwalitatieve instroom van kandidaten.

Als de bovenstaande vacature via de eigen medewerkers was uitgezet, waren er misschien 10-20 reacties op de vacature gekomen. Veel minder dan de 200+, maar voor het grootste deel wel goed gekwalificeerd. De selectie kan daardoor sneller en goedkoper dan bij het open uitzetten van een vacature.

Kortom: niet alleen in een krappe arbeidsmarkt loont referral recruitment, ook bij een ruime arbeidsmarkt zijn er evidente voordelen bij het gebruik van TalentTracker.

Geen opmerkingen: